2024. május 18., szombat

Predjama vára

Szlovénia nekünk igazán közel van, és mégis több mint 70 évet kellett várnom, hogy láthassam a legszebb turisztikai értékeit. Utazási irodával kerestük fel, a busz kényelmes volt, bár a 450 km azért 5 órás utazást jelentett. Korábban is voltam velük, akkor minden tetszett. Most is volt "idegenvezetőnk" , nos, ha azt mondom, hogy vele csak többen voltunk, akkor nem nagyon lőttem mellé.

A várat és a közeli barlangot kombinált jeggyel érdemes felkeresni. Ez nekünk most 46 Euró volt. Ebben mindkét helyen benne volt az "audioguide", ahol magyar nyelven kaptunk információt.









Alig néhány kilométernyire a Postojnai cseppkőbarlangtól a Karsztvidék felejthetetlen élményt nyújt a lovagok mesevilágában. A vár, ez a bevehetetlen középkori csoda, több mint 800 éve áll a 123 méter magas szikla közepén. A világ legnagyobb barlangi vára mögött található a titkos alagutak hálózata, ahonnan a predjamai Erazem lovag indult rabolni és fosztogatni. A Predjamai vár alatti barlang egy denevérkolóniának is otthont ad.














A természet és az ember alkotta elemek szorosan illeszkednek egymáshoz ‒az emberi kéz munkája és a természet kreativitása hozta létre a Középkornak ezt a gyöngyszemét. A világ legnagyobb, a Guinness világrekordok között is számon tartott barlangi vára színes történetet mesél azokról az időkről, amikor a biztonság előbbre való volt a kényelemnél, és a fegyverek csörgése gyakran hangosabb volt a trubadúrok énekénél. Különleges és egyedi megjelenésével a világ 10 leginkább lélegzetelállító vára közé számít, és annyira romantikus, hogy sok szerelmespár ezt választja esküvője helyszínéül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése