2014. március 31., hétfő

Egy kis Pécs

Élve a mai nap még utóljára felhasználható kedvezményes utazási lehetőségemmel egy könnyű kis pécsi városnézésre indultunk. Elsődleges célpont a Tettye volt de a belváros néhány közismert látnivalójára is vetettünk egy két pillantást.

Tettye
 
 

A Tettye-völgy érdekes felszíne a több száz éven keresztül folytatott bányászatnak köszönhetően alakult ki, az innen kibányászott kőanyagokat használták Pécs építésére. A tájon keresztül folyik egy bővizű patak a Tettye patak, amely környékét „Malomszeg”-nek valamint „Malomséd”-nek hívták, ugyanis hajdanán a patakmentén vízimalmok, vízenergiával működő gabonaőrlő-, papír-, lőpormalmok és a tímárok malmai működtek. Tettye Mindenszentek temploma Pécs egyik legrégebbi építménye a Székesegyház mellett, hiszen a templom a 12. században épült. Történelmi jelentőségű templom, hiszen a török hódoltság idején ez a templom maradt meg Pécs egyedüli keresztény templomaként.
 
Tettyei Mésztufa-barlang

 A Pécsett található Tettyei Mésztufa-barlang egyedülálló geológiai képződmény. Az üregrendszer a mintegy tízezer éves, laza szerkezetű, vastag mésztufában alakult ki. A járatokat az évszázadok folyamán mesterségesen kibővítették, további folyosókat vájtak ki a hegy belsejében, kisebbfajta labirintusrendszert létrehozva. Egykor ezek a föld alatti üregek lakóhelyként is funkcionáltak. Az 1900-as évek elején igazi turista-attrakció volt az akkor „pokol kapujaként” emlegetett Tettye-barlang, belsejében egy félelmetes sárkánnyal. Ez a misztikus, föld alatti üregrendszer minden egész és fél órában induló, élményszerű vezetés keretében látogatható!
Tettyei romok

Szatmári György 1505-1521 között volt Pécs püspöke. A püspöki palota bővíttetése mellett reneszánsz palotát építtetett a Tettyén. A palota egyemeletes, U alakú épület volt, dél felé nyitott udvarral. Délkeleti oldalán torony kapcsolódott a falhoz, maradványai napjainkban is láthatóak. A török hódoltság idején dervisek éltek a palotában, az elnevezés is innen származik, a török derviskolostor neve „tekke”. A bektasi dervisek Tirana határában álló központi kolostorát az albánok ma is Tettyének nevezik. A palota épségben kerülhetett a törökök kezébe, akik csekély változtatással használták fel saját céljaikra. A jelenleg még álló falakon török átépítés nyomokban sem lelhető fel. A 18. század végén lakatlanná vált. A viszonylag ép falfelületeket 1904-ben konzerválták.
Szent Ágoston plébániatemplom
(Ágoston rendi templom)


A belváros északkeleti sarkában, a töredékeiben megmaradt városfalon kívül, az Ágoston tér közepén áll a barokk, egykori szerzetesi templom. Története nagy hasonlóságot mutat több pécsi temploméval. Az első templom ezen a helyen a középkorban épült fel, ennek kinézetéről, építésének idejéről keveset tudunk. A törökök dzsámivá alakították, ezt bizonyítják a hajó oldalfalában a restaurálásakor talált szamárhátíves ablakok, amelyeket felszínre hoztak. A templom falai feltehetőleg egyéb középkori és török időkből származó részletet is tartalmaznak. A török kivonulását követően, a 18. században keresztény templommá vált. 1710-ben Ágoston rendi szerzetesek telepedtek meg Pécsett, akik megkapták az itt álló dzsámi, és helyébe annak alapjain, valamint építőanyagát felhasználva új, barokk templomot építettek fel 1712-re. Ez az épület közel 40 év használat után, 1750-ben tűzvész martalékává vált. 1770-re eredeti formájában állították helyre, változás azóta nem történt a külsején.
Zenélő toronyórája a templom egyik legegyedülállóbb alkotása, a bányászok emlékét idézi. 2004. szeptember 3-án szentelték fel a Pécsi Bányászattörténeti Alapítvány adományából elkészített toronyzenét. A történelem során a Mecsek gazdag nyersanyaglelőhellyel látta el az országot, a környék településein jelentős bányászat és bányászati kultúra élt, amit az idősök és leszármazottak mindmáig őriznek. Az alapítvány 12 templomon és épületen helyezett el térzenét. Pécsett a Szent Ágoston templom környékén terült el a bányatelep, valamint itt vezetett az út a bányákhoz. A műszakváltáskor, 14 és 18 órakor szólt a munkába hívó jel, a klopacska, aminek ritmusára Kiricsi László dallamot írt, ezt játssza a szerkezet ezekben az időpontokban. Vasárnap pedig óránként a bányászhimnuszt hallhatjuk. A zenélő órát Gulácsi és Fia Elektromechanikai Kft. készítette. Az alapítvány által állított toronyzenével ellátott órák: a vasasi, a bakonyai, a kővágótöttösi, a szászvári, a cserkúti templom, a somogyi művelődési ház, a pécsi a MÉV igazgatóság és a pécsi Bányászmúzeum épületén került kialakításra. Valamennyi óra egyszerre szólaltatja meg a fent említett dallamokat.
 
A Sforza ló


2014. április 15-től szeptember 30-ig, Leonardo gépeire, találmányaira építő tárlat látható Pécsett, a Janus Pannonius Múzeum szervezésében. Da Vinci híres ló szobrának, a Sforza kolosszusnak a másolata pedig a Széchenyi téren lesz kiállítva.
Magyar Attila, a múzeum gazdasági igazgatója közölte: a Sforza ló műgyantából készült másolata 13 tonnás, 8,5 méter magas lesz, két kamion hozza Pécsre, és itt, a főtéren szerelik össze, hét-nyolc nap alatt, március közepétől. A hatalmas lovat Hunyadi lovasszobra alatt, a lépcsők előtt állítják ki, mert ott tudják biztonságosan elhelyezni statikailag. A Sforza kolosszus felavatását március 27-én tartják, Janus Pannonius halálának napján. Janus kortársa volt Da Vincinek, de nem ismerték egymást. A reneszánsz magyar költő születésének 580. évfordulóját idén ünnepeljük. Legutóbb Tokióban 2,7 millióan látták azt a kiállítást, amely Pécsre érkezik. Két helyen volt eddig a világban ez a kiállítási anyag ebben a formában.
 
Pécsi bazilika és székesegyház


 A Pécs óvárosában található pécsi székesegyház (Pécsi Szent Péter és Szent Pál Székesegyház, nevezik vártemplomnak, székesegyháznak, bazilikának is), melyet Szent István király idejében alapítottak, több évszázad stílusjegyeit hordozza magán. Legjelentősebb átalakítása Pollack Mihály nevéhez fűződik. A dóm külseje néhány vonásban klasszicista lett, de zömében a gót stílusjegyek uralkodnak. Az 1882-1891 közti újabb átépítés során nyerte el a mai formáját. Az építész Schmidt Frigyes volt, akinek az volt az elképzelése, hogy a templomot neoromán stílusúvá alakítsák vissza. A dóm az UNESCO által világörökségnek nyilvánított ókeresztény sírkamrák közvetlen közelében helyezkedik el. A pécsi székesegyház az első templom az országban, amely a további romlás megakadályozására légkondicionáló berendezést is kapott. A székesegyház „basilica minor” rangra emelkedett, amikor 1990-ben II. János Pál pápa pécsi látogatása során ellátogatott az épületbe.[
Az Ókeresztény Mauzóleum


1975-ben, mikor az addig itt lépcsőzetesen folyó vízesés javítási munkálatai folytak, bukkantak rá az Ókeresztény Mauzóleumnak nevezett épületre
Ez a temetői kápolna egyike Sopianae nagyobb épületeinek. Kétszintes volt; a felszíni kápolna cella memoriaeként szolgált, míg a kriptában temetkeztek. A sírkamra eredetileg egy festett helyiségből állt, amelynek déli oldalán állt a hatalmas, gyönyörűen faragott szarkofág. Később a sírkamrát nyugati irányban megnagyobbították és két újabb szarkofágot helyeztek el benne.
A sírkamra festményei részben felületkitöltő díszítések, részben pedig figurális ábrázolások. A megmaradt freskósorozat alapvetően két részből áll; az északi falon Ádám és Éva bűnbeesése, Dániel próféta az oroszlánok vermében, végül az életfa motívuma látható. A keleti fal tengelyében, a mennyezet alatt Krisztus szimbólumát, az ún. krisztogramot látjuk. Az alatta lévő fülkében búzakalász ábrázolással és pálmaággal övezett trónuson ülő, vörös ruhás alak torzója szerepel.
Barbakán


A pécsi Barbakán egy barbakán, azaz előretolt kapuerőd, amely sokszor önálló vizesárokkal, felvonóhíddal is rendelkezik és hátsó kapuja is van. A 15. századi kör alaprajzú bástya a hajdani püspökvár falrendszerének része. Kinizsi Pál hadvezér Pécsett tartózkodásához kötik a Barbakán megépülését. A lőrésekkel tagolt magas várfal nyugati sarkán elhelyezkedő építmény tetejéről páratlan kilátás nyílik a belvárosra. Építésének célja, hogy az ellenségnek a kapu ellen irányuló merőleges támadását elhárítsa, és a támadás irányát amennyire csak lehet, a védőfallal párhuzamos irányra terelje. Így a támadók hosszabb ideig kerülnek a védők fegyvereinek tűzvonalába. A Pécsi barbakán, azaz a pécsi püspökvár délnyugati kapubástyájának tornya, jura-márga mészkőből épült.
 


Még több fotó,katt a kis képre:
Egy kis Pécs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése