2013. június 30., vasárnap

Fejérkőtől Tündérvölgyig 5.

Balatonszemes - Teleki - Nagycsepely - Kötcse
Táv: 15 km Szint:250 m

Ideális túra időben, jó csapattal, és változatos, látnivalókban is gazdag terepen jó túrázni. Így volt ez ma is amikor 11 fős csapatunk nekivágott a máig is egyetlen teljesen somogyi, pontosabban Külső-Somogyi túramozgalom a Fejérkőtől Tündérvölgyig utolsó szakaszának. Balatonszemesről indultunk el a Posta múzeum – Hunyadi kastély és a szép műemlék Magtár érintésével a déli irányban húzódó szép erdők felé.
 
A régi kemping mellett elhaladva végre földútra értünk és a sárga sáv jelzésen gyorsan elértük a túramozgalom névadó völgyének alsó végét. A sárga rom jelzés elágazásánál a festett és a táblás kód is rendben megvan azt gyorsan bekönyveltük majd egy, a közelmúltban elkészült látványosság megkeresése céljából letértünk a jelzett útról. Köztudott, hogy ebben az erdőben volt a Pálos rend egyik somogyi kolostora melynek helyét az ‘Ordoszi Napsugár Alapítvány’ 2012 augusztus 18-án –több támogató anyagi segítségével – egy szép erdei szentély kialakításával jelölte meg.

A 10 hónappal ezelőtt kialakított turisztikai atrakció jelenleg egy kerítéssel keresztben is lezárt és erősen benőtt jelzetlen úton közelíthető meg. A képeken is látható, hogy a kialakított pihenőhely, információs tábla, padok, kereszt a címerrel és a szentély kitűnő állapotban van. A szépséghiba csak az, hogy szinte derékig érő csalánon keresztül lehet megközelíteni és a kegyhely területe is hasonló állapotban van!
 
Tudtommal Somogy nem túl gazdag hasonló helyekben, elég szomorú, hogy az avatás óta egy év sem telt el de ma már senki nem fordít semmi figyelmet erre a területre. Talán egymásra várnak az illetékesek, pedig néhány óra alatt egy –két kaszával nagyon szépen rendbe lehetne tenni a területet, talán az a baj, hogy ez nem hoz hasznot senkinek? A helyét és a megközelíthetőség útvonalát mindenesetre felmértük és hamarosan az érdeklődők által elérhető ingyenes online turistatérkép alapján bárki könnyen megtalálhatja ha ezután még lesz kedve.

Rövid pihenő után visszamentünk a völgy aljába és a sárga sáv jelzésen mentünk végig egészen a Mészkemence-tetőig , közben lemásztunk a Bóbita-forráshoz is melyből most is szépen csordogált a víz. Meggyőződésem, hogy a jól járható turistaút mellett a szép erdőben érdemes lenne egyszerű de kifolyós formában befoglalni ezt a forrást.

A dombtetőn a hullámzó gabonatáblák között gyorsan megérkeztünk Teleki település fölé ahol kellemetlen meglepetés volt, hogy a sárga sáv turistautat működő és rázós villanypásztorral keresztben teljesen elkerítették, megkerülni vagy kiakasztani nem lehet. Érdekes módon Istvánt nem rázta meg a vezeték így azt széthúzva át tudtunk bújni közöttük és ereszkedtünk a falu felé. Szinté előre tervezett kitérő volt a 300 éves házi berkenye fa megkeresése, ehhez néhány helybéli lakos segítségét is igénybe vettük akik egészen a fáig kalauzoltak bennünket – igaz úttalan utakon, kis kukorica földön keresztül, de gyorsan odaértünk. A fa szép és a berkenyék között valóban nagyon nagy hiszen szerepel a dendrománia weboldal listájában is. Körbe fényképeztük, a termését is megnéztük, még éretlen majd a falu felé rendes jól járható úton hagytuk el a helyszínt.
 
Teleki leginkább ismert turisztikai látnivalója az Árpád-kori templom. Egy kedves helyi hölgy útbaigazítása alapján megtaláltuk a templom kulcsának őrzőjét aki látva bizalomgerjesztő és őszintén érdeklődő társaságunkat ránk is bízta a kulcsot így a valóban értékes kis templomot belülről is meg tudtuk nézni.
 
A túramozgalom kódja is rendben megtalálható itt. Külön köszönet jár Karcsinak aki vissza szaladt a kulccsal a faluba! Ennek a kis zsákfalunak egyetlen de nagyon nagy hibája, hogy nincs benne ‘vendéglátóipari’ egység. Természetesen ez érthető is hiszen kicsi faluról van szó, de mi mindenesetre kezdtünk szomjasak lenni így aztán tovább is indultunk Nagycsepely felé. Ide viszont túl korán érkeztünk ugyanis az itt lévő intézmény még nem volt nyitva.
 
Mivel ez a túránk a jó idő és jól járható terep miatt lényegesen gyorsabban teljesült mint azt előzetesen kiszámoltam lehetőségünk volt egy korábbi autóbuszt elérni így Kötcse elhíresült kúriáinak megtekintését a programunkból töröltem. A két falu közötti kódot ‘futtában’ leolvastuk – a tábla erősen megbarnult és talán le kéne cserélni de a kódszám festve jól olvasható - így aztán gyorsan autóbuszra szálltunk és Balatonszárszóra utaztunk ahol végül is lehetőségünk volt a túra szabályos befejezésére. Ezúttal Fonyódon keresztül vonattal utaztunk haza és a tervezettnél jóval korábban hazaértünk.

Kicsit átgondolva, hogy milyen is ez a túramozgalom most azt mondhatom, hogy az utak állapota jó a jelzések is jól követhetők, egy kis odafigyeléssel és a túramozgalom adatainak megismerésével a kódok is megtalálhatók. A korábbi teljesítésemhez képest néhány új látnivalót is sikerült találni az útvonal közelében, láttam szépen helyreállított műemlék templomokat, de szomorúan tapasztaltam, hogy a kötcsei iskolamúzeum nem volt látogatható. A legjelentősebb negatívum a silány minőségben elkészített útjelző táblák állapota melyet csak rontott a szakszerűtlen, és trehány elhelyezés ami a kidőlésükhöz vezetett, kár értük - szépek voltak – néhány hónapig. Ezeknek a kis somogyi zsák településeknek sokkal több figyelmet kellene fordítani a zöldturizmus támogatására és nyilván meg kellene keresni a forrását az ilyen turista létesítmények állapotának karbantartására a pihenőhelyek rendbetételére, de ez van, ez ma Magyarország.

Köszönöm mindenkinek , hogy velem tartott ezen a túrán és az öt részes túrasorozat korábbi túrájának bármelyikén is. Ma ketten teljesítettük a Fejérkőtől Tündérvölgyig túramozgalom 82 km-es távját de több túratársunk volt akinek csak egy-két kódja hiányzik melyet hamarosan be tudnak pótolni egy teljesítménytúra során.
 

Még több fotó, katt a kis képre.
FTV. 5. túra Balatonszemes - Teleki - Nagycsepely - Kötcse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése