2017. november 28., kedd

... és még egymillió lépés ... Emlékhely

A Zselicben is   van egy hely ahol a természetjárók Rockenbauer Pálra emlékeznek. 
 
2013.október 4.-én állított  hatalmas kopjafa szövege:


... és még egymillió lépés...

IN MEMORIAM
ROCKENBAUER PÁL
1933 – 1987.
A Gyertyános-völgyben a Hódos-tó kicsinyke szigetén áll ez a szép Emlékoszlop. Melyet a SEFAG és a TTSE valamint más szervezetek közösen állítottak és korábban az volt az elképzelés, hogy Rockenbauer Pál születésnapjához legközelebbi hétvégén Emléktúra keretében emlékeznek meg a kéktúrázó természetjáróról.

Nem véletlenül kerül oda az emlékoszlop ahol áll. Korábban gyakorlatilag itt volt az akkori DDK végpontja a  20-as sorszámú pecsét a Gyertyánosvölgyi Gyöngyvirág kulcsosháznál volt elhelyezve. Rokiék második nagy vándorlásánál valójában itt kötötték össze az akkori két kéktúrát.

Később a mostani RP-DDK már kikerült ebből a szép völgyből mert az egyesületek akkoriban nem igazán tudtak megegyezni a megyén belüli új nyomvonalban, és hát az erősebb akarat érvényesült. Szép és nem is kivitelezhetetlen cél lehet a jövő turistái részére ha újra bekapcsolnák a Gyertyánost az országos útvonalba, hiszen mindössze 5 km-re megy el innen D-felé.


A Gyertyánost ma részben az ismételt tiszteletadás, részben a régi emlékek esetleges felkeresése és az új erdei létesítmények megnézése tette aktuálissá. 

A jó időben egy könnyű kis erdei sétát tettünk és a sok felújított ,megújult új létesítmény mellett meg kell említeni a pusztulni hagyott Kőér-forrást. Ezt a szép és a völgyben elsők között kiépített forrást meg kellene menteni az utókornak. Ott van a Gyöngyvirág-kulcsosház  mellett néhány 10 m-re és romokban áll. Szégyen.


A turistatelep építésének tizedik évében , 1978 májusában avatták fel ezt a forrást a kaposvári természetbarátok. A forrás nevét az erdőn átfolyó kis Kőértől kapta, melynek neve az idők során feledésbe merült. 
A régi név visszaadása a régi szép helynevek visszamentésének szép példája.

Tervezte: Lévai József, Tollrajz:Merendi József

Érdemes megnézni, hogy a 2005-ös felújítás után még milyen szép állapotban volt és a vize ma is megvan, nyilván helyreállítható lenne. Anyagi támogatást és két kezem munkáját is szívesen felajánlom a megmentésére!
A 30 éve még erre kanyargó kéktúrából 1 db jelzést is megtaláltam, egy elszáradt fa törzsén még dacol az időjárással de a fa már úgy tűnik nem bírja sokáig.
 
Szép és sok nosztalgikus emléket hordoz ez az erdő, érdemes lenne a korábbi évekhez hasonlóan rendszeresen felkeresni a kéktúra Emlékhelyét.


Rockenbauer Pál Emléktúra 2015.

Helyezkedj el kényelmesen és katt a kis képre.
1986. szeptember 26.-án ilyen volt a Gyertyános.

Még több fotó, katt a kis képre:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése