2015. november 28., szombat

Zselickisfalud - Kardosfa - Ropoly - Töröcske (GYEM)

Elérkezett az utolsó túra is a METEOR TTE Gyalogolj az egészségedért sorozatában. Ez valójában a 13.-as számú - korábban a rossz idő miatt elmaradt - túra volt. Bonyolította a dolgot, hogy közben beindult a vadász szezon és emiatt menetirányt is kellett változtatni.
A hajnali havas eső sem növelte nagyon a túrakedvet de Gabi vezetésével a 11 fő elindult az első havasnak ígérkező túrára ezen a télen. 
Zselickisfaludig buszoztunk, megnéztünk egy szép cicát, a bezárt kocsmát majd a kéktúra új pecsétjével a túrajelentés is hitelesítésre került és a Lobokai túraút kőszórásos - emiatt könnyen járható - útján kezdtünk bele a túrába.  
A terep emelkedett a hó esett és a táj erősen ködbevesző volt.
A dombtetőre felérve az első hógolyózást is megejtettük a lányok buzgón mosakodtak a szépítő hatású első hóban de talán még kevés volt.
Megnéztünk néhány tanösvény táblát, az új kéktúrás információs és irányjelző táblák is jó sűrűn vannak erre felé és még beton útjelző oszlopot is láttunk - hol másutt mint az erdőben - ahol bőven van mire festeni!  
A Millenniumi Emlékhársakkal is megismerkedtünk majd egy esőbeállónál a túrafüzeteink is hitelesítve lettek le is adtam, 16-ból 13 túrán tudtam részt venni.
Kardosfán a szarvast már "betakarták", kicsit melegedtünk, néhányan kávéztak, majd az aszfalton mentünk tovább a Zselici Csillagparkba.
Kis kitérő a kékről de már messziről látszik a kilátó a fák felett.
 
 
Megnéztük alulról, - volt aki felülről - kilátás nem igazán volt ahogy mesélték, én inkább megkerestem az itteni geoládát és tovább utaztattam benne egy világjáró geocoint amit egy korábbi túrán a Csipány-forrástól hoztam el.
A sok táblával kísért aszfalton vezet tovább a kéktúra, itt lenne lehetőség legalább a Csillagpark  - Dugás-kút - Ropolyi-tó szakaszon az aszfalt kiváltására egy nagyon szép erdei úton ami jelenleg a Sefag tanösvényének része.
A tó környéke szépen rendezett, Ropoly-pusztánál a pirosra is rákanyarodtunk az információs tábláig, a DDP dobozkában sok nyalóka volt de olvashatatlanra elázva.
 Megemlékeztünk a Ropoly - Kaposvár erdei vasútról az olasz temetőről majd lassan elhagytuk az aszfaltot és egy jól járható gyalogútra kanyarodva a postakocsi út felé indultunk. 
A régi postakocsi út olyan volt amilyennek esőben és forgalmas időben lenni kell.  Délelőtt hallottuk Töröcske felől a vadászat hangját, ezen a szakaszon pedig több terepjáróval is találkoztunk, már visszafelé jöttek és persze jól felszántották az utat.
 Mivel nagyon korán volt még a túravezető úgy döntött, hogy Simonfa helyett Töröcskére megyünk és onnan buszozunk haza így nem kell annyit várni.
Következett tehát közel 6 km dagonya, és csúszkálás és ennek az utolsó 2 km-e nagyon gyors tempóban, mivel a sárga sáv csúszós volt ott nem ereszkedtünk le a faluba. Helyette a régi sárgán mentünk tovább - amik nem lettek leszürkítve - és a Kertbarát telkek végénél lévő buszmegállót céloztuk meg.
A "rohanás" következtében elértük a 13:53-as járatot a normál tempóban is elérhető busz fél órával később jött volna.
17.6 km-után ez a vége nem esett jól, de talán nem ártott az egészségemnek sem.
 Köszönöm a túrát!

Még több fotó, katt a kis képre:
Zselickisfalud - Kardosfa - Ropoly - Töröcske

2015. november 14., szombat

Csipkebogyó-szedő túra

Közel 70 természetjáró vett részt ezen a szép őszi napon a túrán. A különbuszt teljesen megtöltő csapatot a Meteor TTE. részéről Sármezey Ferenc vezette, csatlakoztak hozzájuk más egyesület tagjai is. 
Antalszállásról a piros + jelzésen indultunk el, az erdő széli út enyhén emelkedett. A dombtetőn már feltűntek az út szélén a pirosló csipkebogyó bokrok valamint szép nagy szemű kökényt is találtunk itt.  Kár volt nem leszedni mert a későbbiekben hasonlóan szép termést nem is láttam.
Egy viszonylag új esőbeálló mellett a dombtetőn megpihentünk és összevártuk a csapatot, a nagy létszám miatt erősen elnyúlt már a csapat.   Téglaházi tádéfa ( vajon honnan ez az érdekes elnevezés) érintésével Somogy és Baranya megyehatárán túráztunk, D-felé elnézve a mély völgyekben még itt ott megmaradt a köd de a távolban a Mecsek vonulatai is szépen látszottak.
A nagykiterjedésű csipkebogyó mező a Vuncs-tetőn található talán egy egykori nem fásított erdőirtás helyén. Kb. egy órán keresztül szedegethette az erdei terméseket aki akarta. Elég sok galagonya is volt erre viszont kökény az nem. Később már az erdős részen volt még egy nagyobb bokor de lényegesen apróbb szemű.

Az erdei haszonvétel mértéke:
Gomba, vadgyümölcs illetőleg gyógynövény egyéni szükségletet meghaladó, vagy nem állami területen történő gyűjtése csak az erdőgazdálkodó előzetes írásbeli hozzájárulásával gyakorolható.
Az egyéni szükségletnek személyenként és naponta legfeljebb a) 2 kg gomba, b) 2 kg vadgyümölcs, c) 2 kg gyógynövény gyűjtése minősül.
Az egyéni szükségletre gyűjtött gomba, vadgyümölcs, illetőleg gyógynövény kereskedelmi forgalomba nem hozható.

A talajt vastagon borította már a sokszínű erdei avar, itt ott még a fák  őszi színekben tartogatták  a leveleiket , melyek a legkisebb fuvallat hatására is záporoztak ránk.
A szép őszi erdőben elértük a Sefag erdészeti útját és ezen - a piros sáv jelzésen -  indultunk vissza Kisbőszénfa felé.
A Szarvasfarm területén sok állatot is láttunk de a szarvasokat csak messziről, viszont a békés csacsikat és kecskéket közelről is megnézhettük a gyerekek pedig még simogathattak is.
Különbuszunk érkezéséig a Kerékkötő csárdában tudtuk pótolni a folyadék veszteségünket majd gyorsan vissza is érkeztünk a városba.

Köszönöm a túrát.

******************************

Egy héttel később:
A kökény lekvár egyszerű és jobb is, a hecsedlit legközelebb megveszem a boltban!


 
Csipkebogyó
A csipkebogyó a vadrózsa (Rosa canina) és a japán rózsa (Rosa rugosa) gyógyhatású áltermése, népies nevei: csipke, csitkenye, hecsedli, hecserli, hecse(m)pecs, seggvakaró, bicske.
A csipkebogyó az első őszi fagyok idején érik be. A termés színe változó, a narancssárga színű még nem egészen érett, míg a sötét mélyvörös már puha húsú túlérett. Jóllehet a túlérett bogyó édes, C-vitamin-tartalmának nagy része ekkorra elvész.
A csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk. Csipkebogyótea készítéséhez a kocsánynál vágjuk le a termést, vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet. A csipkebogyót (Cynosbati pseudofructus (cum seminibus)) gyógytea, gyümölcsbor, szörp, vagy lekvár, mártás, leves készítésére használjuk. A csipkebogyóból hideg eljárással készített italok nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, ezért a napi fogyasztásával a szervezet ellenálló képességét növelik. Alkalmas még saláták, gyümölcssaláták ízesítésére, vagy bólé készítésére. Bort is készítenek belőle. A bogyót nem szabad forró vízben áztatni, mert a C-vitamin már 50 °C fok körül megsemmisül.
Kökény
A kökény (Prunus spinosa) a rózsafélék családjába, azon belül a szilvafélék (Prunoideae) alcsaládjába tartozó közismert, cserje termetű növényfaj. Ez a tövises cserje a szilva egyik rokona. Magyar népies nevei: kökény, boronafa, koronafa, ekegúzs, kininfa, kökönye, tövisfa, zabszilva.
Az 1–4 m magasra is megnövő lombhullató cserje sötétszürke ágai hegyes tövisekben végződnek. Növekedése szabálytalan. Lassú növekedésű, hosszú életű. A rövid hajtások tövisben végződnek. Gyökerei messzire kúsznak, gyökérsarj telepeket képez. Kérge sötétszürke, később repedezik. 2 virágrügy fog közre egy hajtásrügyet. Kisméretű levelei szórt állásúak, egyszerűek, elliptikusak vagy lándzsásak, szélük aprón fűrészes-csipkés, fonákjuk rendszerint molyhos. A levélnyél legfeljebb 1 cm-es. Virágai 1-1,5 cm átmérőjűek, fehérek, ötszirmúak és a lombfakadás előtt nyílnak.
Almával gyümölcséből mártás készíthető, amit húsokhoz és vadhúsokhoz ízesítőként egyaránt felhasználhatunk.
Mézzel, gyógyító hatású dzsem, vagy zselé készítésére használhatjuk.
Gyümölcsbor készítésére is alkalmas. (Híres a spanyolországi Navarra környékén előállított Patxaran).
Likőrt is készítenek belőle, de fogyasztják cukrozott gyümölcsként, aszalva vagy gin hozzáadásával 1-2 hónapig érlelve.
Termése apró, kékesfekete, hamvas, csonthéjas. Szeptemberben érik. Éretlen termésének húsa erősen fanyar ízű. Akkor érdemes gyűjteni a gyümölcsöt, amikor a dér már megcsípte, ekkorra megpuhul, fanyarságából veszít, és enyhén édes íze lesz.
Galagonya
A galagonya (Crataegus) a rózsafélék (Rosaceae) családjának Maloideae alcsaládjába sorolt növénynemzetség. Általában tövises cserjék, vagy kis fák. A galagonyát gyógynövényként is alkalmazzák: jótékony hatással van a szívműködésre. A galagonyát, ezt az akár 9 m magasra is megnövő bokrot évszázadok óta ültetik legelők és telkek köré, hogy kerítés magasságúra lenyesve je­lölje a birtokhatárokat. Kerítésként ültetve nemcsak távol tartja a hívat­lan látogatókat, de a szemet is gyönyörködteti: apró, fehér virágain és élénkpiros bogyóin kívül nagy tövisei vannak. Egyes fajtáinak virága dög­szagot áraszt. Ráadásul sokáig a balszerencse és a halál szimbóluma volt, mivel a néphagyomány szerint Jézus töviskoszorúja is galagonya­ágakból készült.
A Kárpát-medencében négy faj őshonos: egybibés galagonya, fekete galagonya, rózsaképű galagonya, cseregalagonya.
A galagonya a népi gyógyászatban szívgyógyszerként alkalmazott gyógynövény. Jótékony hatását a 19-20. század során igazolták. Hatóanyagát a növény leveléből, virágából, vagy terméséből főzött teán keresztül nyerik ki.
 
Forrás: Wikipédia.

Még több fotó, katt a kis képre:

Csipkebogyó-szedő túra

2015. november 5., csütörtök

RP-DDK Zselickisfalud - Szenna

Híre jött, hogy Somogyba is megérkeztek az új, egyedi rajzolatú kéktúra pecsétek.  Nagyon szép, napos, őszi idő ígérkezett így gondoltam megnézem, milyen is az új pecsét és doboz rendszer. A Zselickisfalud - Szilvásszentmárton - Patca - Szenna szakaszt jártuk be a két végén a VÁNDOR turistaház pecsételő helytől a VADÁSZ Presszó pecsételő helyig.  Zselickisfaludon Szép Józsiék a ház körül szorgoskodtak de pár szót azért tudtunk váltani.
Az új pecsét az utca végén az információs tábla oldalára van felszerelve. A rozsdamentes acél dobozkán a megszokottnál talán gyengébb láncon lóg a szép új pecsét ami a turistaházat ábrázolja.
Mivel negatív pecsétről van szó azt nagyon be kell tintázni akkor kapunk szép lenyomatot, párnát vinni kell. A turistaház kerítésének belső oldalán a kis dobozkában most is sok nyalóka található, ha esetleg a pecsét 'nem lenne elérhető'.
Végigsétáltunk a falun, ahol a templom előtt nyílt wifi lehetőség is van, - talán a polgármesteri hivatalból - , élve a lehetőséggel le is kértem a telefonomon egy geoláda adatait amit elfelejtettem korábban de így volt lehetőség a keresésre a későbbiekben.  
Átsétáltunk Szilvásszentmártonba itt már találkoztam egy új kéktúrás jelzőtáblával is, bár sok értelmét nem látom itt elhelyezve. Pozitív dolog, hogy az egykori bolt/kocsma épület felújítás alatt van talán megnyílnak majd ezek az intézmények hamarosan.
A mély horhós úton sétáltunk fel a szőlőhegyre. Ismeretes, hogy 2 éve még megszüntetésre volt jelölve ez a szakasz. A megyénk természetbarátainak összefogásával sikerült megakadályozni ezt a merénylet tervezetet amit végül is semmi sem támasztott alá azóta sem. A Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra erre lett kijelölve, felfestve, jó helyen van ez így.
A dombtetőn szép napsütésben haladhattunk tovább majd lassan beértünk az erdőbe. A késő őszi színekben nagyon szép volt az erdő az út lassan ereszkedni kezdett és a Katica Tanya ronda kerítései mellett lassan leértünk Patcára.
Barátságos birkák és kecskék is voltak erre de az út másik oldalán a színes fák jobban tetszettek.
A buszfordulónál egy új kéktúrás 'karácsonyfa jelzőtábla' került elhelyezésre. A legfelső táblán olvasható, hogy a Mátyás király kútja 4,7 km és a kék sáv jelzésen kell menni.
Ezen azért érdemes elgondolkodni! A távolsággal nincs baj, az annyi amennyit írnak csak éppen a kékre fonódó zöld sávról le kell térni kb. 1,7 km után és a további 3 km-t már csak a ZÖLD sáv jelzésen kell megtenni, tehát aki abban bízik, hogy a kéken ott vizet talál téved! Ez durván félrevezető információ, hiszen oda - vissza 6 km kitérés a nagy semmibe azért meggondolandó, hiszen lényegesen közelebb van tovább menni le a faluba.
Piros=tábla helye, Zöld=letérés a kékről a zöldre, Kék=a forrás helye
A dilettantizmus által elszenvedett megdöbbenésünket egy ebédszünettel mulasztottuk el.  Nem egyedi eset ez, olvasva a turista médiákat több hasonló helyzetről számolnak be a túratársak! A facebook OKT-s csoportban sok hasonlót találhattok!
Az egyik vendégház előterében a kényelmes padok és asztal mellett pihentünk egyet majd tovább indultunk egy kis Patcai városnézésre. A kis falu olyan mint máskor.
A templom után a régi tűzoltó kocsinál bekanyarodtunk az erdőbe, pontosabban a gyönyörű őszi színekben pompázó erdőbe.  Nagyon nem mindegy!
Gyorsan megérkeztünk a Csipány-forráshoz melyről már korábban hírt adtam, azóta a híd is elkészült mellette, a forráshoz viszont itt sem egyszerű lejutni, a sok millióba sajnos már nem fért bele az a három lépcsőfok.
A forrás üzemelt, a vize nem bevizsgált de a közelében nincs mezőgazdasági művelés, állattartás, illetve lakott terület sem -  így feltehetően  iható. 
Van itt egy geoláda amit könnyen megtaláltunk, már szép ösvény vezet hozzá, volt benne egy szép geocoin amit elköltöztetésre kivettem.
Az erdőből ezután enyhe emelkedőn lassan kiértünk a Szenna feletti szántóföldek szélére majd az országútra ami a faluba vezetett.
Itt még elmentünk a Vadász Presszóhoz ez volt eddig is a pecsételő hely de most a zárva tartás sem probléma  a pecsétes doboz az épület melletti fedett padok, asztalok egyik oszlopára van szerelve és most szépen üzemelt.
A rajzolata a skanzen haranglábját ábrázolja.  Egy pillantást még vetettünk Zóka Peti Lidi néni házára és már jött is a busz amivel néhány perc alatt hazaértünk. 
Megnéztem mindkét QR kódot is, mindkettő egy nem létező oldalra mutat, ugyanarra mindkét helyen: http://dunantulikek.hu/ddk03.html  Ha nem működik akkor a hiba nem biztos, hogy az ön készülékében van.
Szép, őszi, színes túra volt és még sértetlenül láthattam az új dolgokat ami a kéktúra fejlesztésből erre a szakaszra jutott, reméljük a pecsétek hosszú életűek lesznek, a félrevezető táblákat pedig inkább le kell szedni.

Még több fotó katt a kis képre:
RP-DDK Zselickisfalud - Szenna